04.10.2019

Boendets trender i fokus på jubilerande Vasara-mässa

Vasara byggmässan arrangeras sista helgen i oktober. I år är det jubileumsår eftersom mässan nu arrangeras för 20:e gången. Under årens lopp har evenemanget befäst sin ställning som höstens toppevenemang för byggare, renoverare, hemmafixare och inredare.

Mässan samlar ledande företag inom byggande, renovering och inredning. Ett stort antal utställare visar upp de senaste trenderna, produkterna, tjänsterna, arbetsmetoderna och lösningarna inom branschen. Som besökare på mässan hittar man nya idéer och samlar nyttig information för sitt eget projekt, oberoende om det gäller att bygga nytt eller renovera gammalt. Utbud finns för boende i rad- och våningshus, nybyggare, bostadsbytare, villarenoverare, ansvarspersoner för bostadsaktiebolagen och entusiastiska inredare.

Stor kompetens bland utställarna

Ett stort antal intressant företag deltar i årets Vasara-mässa. Förutom årligen återkommande utställare finns det många nya företag på mässan. Fokus kommer att ligga på möbler och design, huspaket och byggteknik, kök och ytbehandling, fastighetsförvaltning och cirkulär ekonomi.

Följande temaområden presenteras på mässan:

• Tomter
• Husgrunder
• Huspaket
• Värmesystem och husteknik
• Fönster, dörrar och inglasning
• Fasadlösningar
• VVSE
• Kök och badrum
• Uthyrning av entreprenadmaskiner 
• Takmaterial och renoveringar 
• Ytmaterial
• Möbler
• Inredning & design
• Disponenttjänster
• Fastighetsförmedling
• Eldstäder
• Bank- och försäkringstjänster
• Bostadstjänster
• Renoveringsstjänster 


Möbler och design -temaområdet inspirerar till inredning

Vasara-mässan temaområde för inredning presenterar nya kök, ytmaterial, möbler och inredningsprodukter. På mässans stora temaområde för möbler kan besökarna låta sig inspireras av nya möbler och trender och göra inköp till sitt eget hem. Högklassiga och välkända inhemska varumärken erbjuder en mängd olika helheter för hemmets olika rum.

Enligt förra årets besökarenkät önskades mera möbler och inredning på mässan. I år hittar man möbler och inredningsprodukter på en yta av mer än 400 kvadratmeter. Dessutom lyfts inredningenstemat starkt också i andra programpunkter.

Aktualiteter, underhållning och välgörenhet på programmet

Mässans program arrangeras på tre scener; Vasarascenen, Husbolagscenen och scenen för Cirkulär ekonomi.

På VASARA-SCENEN på lördag kan bl.a. ta del av en intervju med vasabon Sami-Jaakko Konttas som sysslar med bostadsplacering och flippande av bostäder. Sami-Jaakko berättar om hur han började investera i bostäder i unga år och hur investeringsuget har vuxit och utvecklats under åren.

I programmet på Vasarascen deltar också Sami Gustafsson, kommundirektör i Vimpeli. Han kommer att tala om hur digitaliseringen påvekar framtida boende på landsbygden och hur en liten kommun som Vimpeli kan konkurrera med stora tillväxtcentra. Sami Gustafsson tar också upp hur man kan marknadsföra och stärka en kommuns varumärke med hjälp av sociala medier.

Paneldiskussionen på lördagen kommer att behandla megatrenderna inom framtida boende. Urbanisering, serviceinriktat boende, kollektivt boende och smarta bostadslösningar är en tydlig trend också i Finland. Förändringar i livsvärden, klimatförändringen, ett minskat behov av ägande och boendeformer som erbjuder olika tjänster ökar. Paneldiskussionen kommer att ledas av Vasa stads stadsplaneringsarkitekt Oliver Schulte-Tigges.

På huvudscen kommer också lokala och nationella influencers inom inredning att intervjuas.

På söndag arrangeras välgörenhetsauktion. Utställarna och samarbetsparneras har donerat produkter och tjänster till auktionen. Som mäklare fungerar Aki Palsanmäki, bekant från TV. Auktionens avkastning doneras till Project Liv rf:s verksamhet. Före auktionen kommer hjälpkarlen Markku, bekant från TV-programmet Huutokauppakeisari, att snickra en vedbärare som också auktioneras ut.

Scenen för CIRKULÄR EKONOMI erbjuder aktuella anföranden med temat cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi är ett av vasaregionens spetsprojekt och det finns ett omfattande nätverk av cirkulärekonomiföretag i regionen. Programmet arrangeraas i samarbete med Renergi circular economy hub –klustret.

HUSBOLAGSCEN kommer utställarna att hålla aktuella anföranden och Suomen Vuokranantajat arrangerar program på finska för bostadsplacerare och hyresvärdar.

Roomdesign och bytestorg för inredningsprylar

En intressant punkt på mässan är bytestorget för inredningsprylar som arrangeras av influencerna Maiju Saha och Johanna Kursu. Bytestorgets koncept är enkelt: hämta ett inredningsföremål till mässan som du inte längre behöver. Byt ut föremålet på bytestorget till ett inredningsförmål du gillar - ett enkel och rolig sätt att skaffa en ny inredningsdetalj till ditt hem!

I år föreverkligas också ett omfattande samarbete med inhemska influencers. Tre inrednings- och lifestyleinfluencers har valts som mässans samarbetspartners och dessa personer kommer att stå för en omfattande marknadsföringskampanj. Influencerna planerar och inreder också tre olika modellrum på mässan i samarbete med inredning- och möbelföretag.

Hela familjens Vasara-mässa

För familjens minsta finns populära Hopsis lekland på mässan. Food House Catering bjuder mässbesökarna på smakliga lunch- och caféportioner och för den musikaliska underhållningen svarar Korsholm Big Band (lördag).

Vasara-mässan är en mässa som har något att erbjuda för alla typer av boende. Oavsett om man bor ensam, har familj eller bor i höghus, radhus eller egnahemshus, erbjuder mässan garanterat på massvis med information, inspiration och fina erbjudanden.


 

Biljettförmån: På förhand köpta biljetter 2 st 20 € på lipputoimisto.fi
Biljetter: 14 € / 10 €, under 15 år gratis
Öppet: lö-sö kl. 10-17
Mässbuss: Gratis mässbuss Vasa stadshus-Botniahallen-Vasa stadshus kl. 9.45-17.15

Information:
Försäljningschef Mikael Lindholm, tfn 040 138 4606 / mikael.lindholm@pohjanmaanexpo.fi
VD Jukka Hakala, tfn 0400 669 600 / jukka.hakala@pohjanmaanexpo.fi
Programansvarig Jasmin Granholm / tfn 050 349 0509 / jasmin.granholm@pohjanmaanexpo.fi

www.vasaramessut.fi
#vasaramessut, @vasaramessut 

Gå till "Aktuellt"